Het boek uit 1999 is een soort bijbel van dialoog. Isaacs is erin geslaagd in 400 bladzijdes de essentie te vatten van het waarom van dialoog, maar geeft tegelijkertijd ook praktische handvatten voor dialoogvoering. Het boek heeft ook een gelaagdheid, waardoor je als beginner misschien weer andere dingen leest dan als ervaren dialoogbeoefenaar.
Het boek begint met uitleg over wat dialoog is. Daarna behandelt Isaacs wat nodig is om een goede dialoog te voeren:
- 4 vaardigheden: luisteren, respecteren, oordeel opschorten en je uitspreken
- voorspellende intuïtie over patronen in gedrag
- een goede setting creëren.
Isaacs geeft bij alles wat hij aandraagt aansprekende voorbeelden.
Hij eindigt het boek met mogelijkheden voor toepassing van dialoog, zowel in zakelijke als in maatschappelijke context.
Voor mij is het extra leuke dat Isaacs allerlei andere onderzoekers aan het woord laat of citeert waarin ik me al eerder heb verdiept: Argyris, Bohm, Schön, Scharmer, Senge, Bateson, Schein, Zohar, Beer, Wilbur, Wheatley. En ook relatief nieuwe namen die nieuwe werelden openen: Kantor, Garrett. Het is daardoor een integrerend boek waarin veel samenkomt. Al met al een aanrader voor iedereen die professioneel aan de slag is of wil gaan met dialoog.[:]
Ik heb net zo’n leeservaring als jij beschrijft. Ook voor mij integreert het een aantal denkbeelden die ik al bij andere auteurs had gevonden tot een heel krachtig geheel. Met idd aansprekende voorbeelden. Een echte aanrader.