Oproep tot vriendelijkheid in de openbare ruimte

We zouden de indruk kunnen hebben dat groepen mensen elkaar niet meer verstaan in Nederland. We praten minder met mensen buiten onze eigen kring, maar ontmoeten elkaar nog wel in de openbare ruimte. Alleen zitten we dan vaak ín onze telefoons. We maken nauwelijks nog oogcontact en schuiven langs elkaar heen. Een praatje zit er meestal niet in. 

We zien wel boze en verontruste mensen in de media en hebben daarbij moeite om door emoties heen luisteren. We zien boosheid en stoppen met luisteren. We zien onredelijkheid en merken niet meer op welke frustratie daarachter schuilgaat. We zien vingerwijzingen naar minderheidsgroepen en voelen niet meer de onderliggende zorg om verlies. 

Het vermogen om door emoties heen te luisteren is wezenlijk voor contact, maar neemt af doordat we steeds minder ervaring hebben met een praatje maken met andersgezinden. Daardoor ontwikkelen we vooroordelen en gaan we denken dat we in een gepolariseerde maatschappij leven. 

Áls we elkaar zouden spreken, zouden we ontdekken dat we uiteindelijk allemaal dezelfde behoeften hebben in het leven: een prettige woonomgeving, vriendelijke contacten, een betaalbare woning, goede gezondheidzorg en onderwijs en een redelijk inkomen. Of je nu rechts of links of midden stemt, uiteindelijk gaat het iedereen om deze dingen en dat zou je haast vergeten. 

Wat we kunnen doen is vriendelijkheid inzetten en trainen, zodat we vaker een inkijkje krijgen en geven in andere levens. Daarom een paar dingen die we kunnen doen:

  • Vriendelijkheid op straat en in het openbaar vervoer: maak even oogcontact, glimlach naar iemand die je tegemoetkomt, knik naar iemand tegenover je. Dit soort gebaren zijn vertrouwenwekkend. Het helpt om je op je gemak te voelen omdat je medemenselijkheid ervaart. Bovendien is het plezierig om te ontvangen (en te geven!).
  • Als je vriendelijkheid wordt ontvangen, maak dan een praatje. Niets ingewikkelds, gewoon iets zeggen over wat je ziet: het weer, de lengte van de rij, de drukte in de bus. Houd het eenvoudig. Het enige wat nodig is, is een paar seconden van je tijd en je niet van de wijs laat brengen door het mogelijke ongemak van de ander. Het is wennen om van je scherm, haast of schroom los te komen. 
  • Next level is om elkaar een vraag te stellen naar de eerdergenoemde behoeften. Het enige wat belangrijk is, is dat je echt benieuwd bent naar het antwoord. Vraag iemand bijvoorbeeld: “Hoe is het om in deze buurt te wonen?” 
    Denk nog even aan B&B Vol Liefde en herinner je het belang van elkaar vragen stellen om contact überhaupt een kans te geven. Laat je verrassen, luister en vertel eventueel ook wat over jezelf (maar niet te snel). 

Als we vriendelijk zijn in de openbare ruimte, draagt dat bij aan vertrouwen. Even aandacht voor elkaar in plaats van langs elkaar heen leven. Het helpt je te zien wat er in andere levens speelt. Zowel de zorgen en frustraties als de mooie dingen in het leven. Daarmee bouw je aan sociaal weefsel. Bovendien hebben vriendelijkheid en aandacht een kalmerend effect in plaats van polariserend. 
Meer vriendelijkheid, hoe prettig zou dat zijn! 

Geplaatst in Trouw op 20 januari 2025

Hoe richt je je leven als hoogbegaafde in als je met gedrevenheid streeft naar maximale zingeving?

Onlangs deden we een dialogisch onderzoek naar deze vraag. Dirkjan Langeveld schreef er onderstaande reflectie over die ik graag met je deel.

We hebben het er over gehad dat je als hoogbegaafde vaak veel invalshoeken hebt om problemen op te lossen en dat je onvermoeibaar streeft naar kwalitatief hoogstaande en duurzame oplossingen die, als het even kan, verschillende gebieden integreren vanuit een perspectief van maximale zingeving, inclusie en waarde. En dat dat niet normaal gevonden wordt. En dat je een telkens weer opkomende drive en ambitie voelt om zo veel mogelijk impact te maken voor de mensheid. Ook niet normaal en vaak misverstaan als grootheidswaan.

Als hoogbegaafde bevind je je aan de rechterkant van de bell curve, zeiden we, terwijl je leeft in een wereld die voornamelijk vormgegeven is door en voor mensen in de middenmoot van de bell curve. Dit levert op dat het vaak ontbreekt aan aansluiting. Je bevindt je buiten de algemene norm. Omdat je anders functioneert en je anders de wereld in kijkt, kunnen mensen je vaak niet volgen en wordt je inbreng makkelijk afgewezen of ontmoedigd. Frustrerend als je er juist grootse plannen mee had.

De middenmoot is dus de norm, wat voor hoogbegaafden neerkomt op: middelmatigheid is de norm.

Wat gedachten over waar het ontbreken aan aansluiting toe kan leiden:

Omdat er vaak al in een vroeg stadium geen gehoor is dat zich als constructieve sparringpartner kan opstellen voor je benadering of ideevorming, komen ideeën vaak niet goed tot wasdom, laat staan tot gedragenheid en implementatie. De ideeën blijven in je hoofd rondspoken, je krijgt niet de kans om ze te testen of herformuleren, waardoor de praktische waarde ervan moeilijk is in te schatten. Samen met de nodige afwijzende en ontmoedigende interactie is de vertwijfeling compleet. De op de loer liggende interpretatie is: men vindt mijn ideeën én mij niet de moeite waard. Er is geen volwaardig participerende plek voor mij in deze wereld.

Maar dan is er nog die niet te stuiten drang en ambitie om juist maximale impact te hebben en ook de innerlijke intuïtieve zekerheid van de waarde van je ideeën en perspectieven, die nu onder druk komt te staan: de drang om jezelf en de waarde van je ideeën te bewijzen wordt aangewakkerd tot onredelijke hoogte.

Tegelijkertijd komen bepaalde ideeën prima tot wasdom maar vind je er alsnog geen aansluiting mee. Wat doe je dan? We bespraken als opties: er kleinschalig mee aan de slag gaan in de hoop dat er nog eens een bottom-up olievlekeffect van komt; geduld hebben, de juiste timing kon nog wel eens komen; ander gehoor zoeken dat wel aansluit. ‘Eigen werk’ verrichten, zonder dat dit voldoende inkomsten oplevert, die inkomsten dan op een andere manier regelen.

Een ander onderdeel van gebrek aan aansluiting ligt op het vlak van verschillen van je omgeving in randvoorwaarden voor goed functioneren. Als hoogbegaafde heb je vaak andere dingen nodig dan de meeste mensen om je heen om een beetje fatsoenlijk te kunnen functioneren. Bijvoorbeeld tijd alleen, afwisseling, fysieke inspanning, spelen, inspiratie vanuit boeken, kunst of muziek, rust vinden in de natuur. Ingrediënten die voor iedereen goed zijn maar voor de hoogbegaafde vaak onontbeerlijk. Het is niet makkelijk om, binnen een context waar dit niet in de norm past, je leven op zo’n manier vorm te geven dat aan deze randvoorwaarden voldaan wordt. En wanneer dit niet goed lukt is de kans groot dat je je op een of andere manier a-relaxed gaat voelen en/of je onhandig gaat gedragen. Het lukt vaak beter om je dagelijks leven aan deze randvoorwaarden te laten voldoen wanneer je je afzondert van de werk- en leefcontext van je omgeving, wat ook weer niet helpend lijkt te zijn voor de aansluiting.

Het model van zelfnotie (hoe zit ik eigenlijk in elkaar en wat heb ik nodig), -acceptatie (kan ik dit werkelijk accepteren en van daaruit verder), -oriëntatie (eerst kijken wat de opties zijn om in actie te komen) en -activatie (in actie komen volgens de meest effectieve gedragsveranderingsmethodiek voor handen) biedt een aanknopingspunt dat zoveel betekent als: om te komen tot goede balans moet je niet te snel doorschieten naar het ondernemen van actie, maar eerst de vertraging in en aandacht besteden aan de drie voorliggende fasen, waarbij de nadruk ligt op acceptatie. Als ik niet accepteer dat ik 1) in elkaar zit zoals ik in elkaar zit (dus mijn eigen persoonlijke variant van uiteenlopende, soms complexe zaken met elkaar combineren volgens een bepaalde, intuïtieve denkroute + mijn ambitie en onrust van dien + mijn eigen persoonlijke variant van wat ik nodig heb voor soort dag- en levensindeling—mijn randvoorwaarden om goed te kunnen functioneren) en 2) dat ik in de regel anders ben dan de anderen en mij dus beter niet kan spiegelen aan de heersende opvatting over wat de norm is, kom ik hoe dan ook in een kramp. En dat is geen goede uitgangspositie voor wat dan maar ook. Daarbij komt: de mate waarin ik mijzelf accepteer zoals ik ben werkt voorspellend voor de mate waarin anderen mij accepteren zoals ik ben. Het is makkelijker om iemand te accepteren die ontspannen is en niet in een kramp leeft. In een kramp leven gaat gepaard met bijwerkingen zoals dus a-relaxed aanvoelen voor je omgeving. Aan de andere kant van het spectrum van de kramp door niet echt accepteren hoe je in elkaar zit: jezelf tot norm stellen richting je omgeving. Leidt ook niet makkelijk tot verbinding. Werkelijke acceptatie kon wel eens leiden tot een rustige balans van oké zijn met jezelf én de ander.

Op deze manier zou het dus al beter lukken om aansluiting te vinden met je gedachtegangen en ideeën bij de (middenmoot)wereld om je heen. Maar als je echt anders bent dan je omgeving, kun je het dan wel allemaal zelf regelen met zelfacceptatie e.d.? Waar blijft de wederkerigheid, onderlinge verstandhouding van begrip, gevoel van gelijkwaardigheid, interdependentie –de ander nodig hebben zoals de ander jou nodig heeft?

Zelfnotie to self: ik heb een passend/matchend gehoor nodig want ik ben een sociaal wezen. En daar ontbreekt het vaak aan, je behoort nu eenmaal tot een minderheidsgroep. Dat kan best eenzaam zijn.

Om recht te doen aan je situatie en gevoelens kun je proberen wat zelfcompassie in te zetten. Volgens www.zelfcompassie.nl is een onderdeel van zelfcompassie ‘common humanity’: “Frustratie dat de dingen niet zijn zoals je wilde, gaat vaak vergezeld van een irrationeel maar hardnekkig gevoel van isolement – alsof je de enige bent die het moeilijk heeft of die fouten maakt. Alle mensen lijden echter wel eens. De definitie van ‘humaan’ (menselijk) zijn betekent zelfs dat je sterfelijk, kwetsbaar en onvolmaakt bent. Zelfcompassie betekent de erkenning dat leed en onvolkomenheden een deel zijn van de menselijke ervaring die we allen delen – iets dat we allemaal meemaken in plaats van iets dat ‘mij’ alleen overkomt”.

Oké, zelfcompassie, dat is één. Maar zou het ook mogelijk zijn om af en toe te ontsnappen, andere krullevaren te ontmoeten en samen naar het zuiden te vliegen…?

Dirkjan Langeveld

HB Huiskamer

Beste mensen,

Dit najaar organiseren we drie HB Huiskamers, waarvan een in de avond: 

  • donderdag 19 september 14 tot 16 uur, 
  • dinsdag 15 oktober 19 tot 21 uur en 
  • donderdag 21 november 14 tot 16 uur. 

De Huiskamer voor hoogbegaafde volwassenen is een open inloopbijeenkomst voor informatie en ontmoeting. Ook welkom zijn mensen die twijfelen of ze het zijn, het net-niet zijn of een hoogbegaafde naaste hebben. Er is geen programma en op tijd komen hoeft dus niet. Er zijn boeken over hoogbegaafdheid ter inzage en er is koffie en thee met iets lekkers erbij. Het is gratis en aanmelden is niet nodig. 

Locatie: benedenzaal van Zorgeloos Ambulant, Louise Wentstraat 188, 1018 MS Amsterdam. 
Het pand van Zorgeloos Ambulant ligt tussen de Sarphatistraat en de Mauritskade, ongeveer ter hoogte van Artis. Zie  https://maps.app.goo.gl/5nzkn1E3BaifEFMT7. Er zijn drie bus-/tramhaltes op hooguit 6 minuten loopafstand. 

In de twee afgelopen HB Huiskamers viel op dat veel bezoekers elkaar wel vaker willen ontmoeten. Sommigen wisselden telefoonnummers uit, maar dat doet niet iedereen even makkelijk. Daarom hierbij enkele suggesties hoe je elkaar en andere hoogbegaafden kunt vinden. 

  • Je kunt op het www.hb-forum.nl een account aanmaken. Er is een onderdeel op het forum voor het maken van real-life afspraken: HB in ’t wild. Het hb-forum is van Rianne van de Ven. Zonder account kun je er overigens wel een deel van de informatie lezen. 
  • Op de site van Willem Wind staat een kaart van Nederland waarop je mensen kunt vinden die andere hoogbegaafden willen ontmoeten, met hun contactgegevens en soms ook interesses en hobby’s. Daar kun je op reageren maar je kunt ook jouw gegevens doorgeven en Willem plaatst dan ook jou op de kaart:  https://ikbenhoogbegaafd.nl/hoogbegaafden-vinden/
  • Een recent initiatief is hiiqer.nl, opgezet door Arnout Mostert, een soort twitter voor hoogbegaafden, maar besloten en zonder reclame. Lidmaatschap kost € 30,- per jaar, maar het eerste jaar betaal je de helft, handig om uit te proberen. 
  • Als je op een of meer van deze podia bij je gegevens ook het trefwoord HBHuiskamer vermeldt, dan kun je elkaar via de zoekfunctie makkelijk vinden. 

Graag tot ziens en met hartelijke groet,

Greet van den Berg, Miriam van der Hoeven en Renate van der Veen

Gedrevenheid en hoogbegaafden

Veel energie ervaren. Gaan, gaan, gaan. Alles zien. Flow ervaren. Helemaal aangaan op een idee. Een oneindige stroom aan ideeën. Heel lang volhouden. Weten dat het zal lukken. Alles meteen oplossen.

Dat zijn wat eerste associaties in een groep van hoogbegaafden over wat “gedrevenheid” in je oproept. We onderzoeken deze avond dialogisch wat de rol van gedrevenheid is in onze levens en ook wat de keerzijde daarvan kan zijn. Dialogisch onderzoeken betekent dat we beginnen met het delen van ervaringen over gedrevenheid en daarna kijken welke patronen, gemeenschappelijkheden of issues we ontdekken.

Ieder van ons ervaart intense gedrevenheid, maar wel op heel verschillende gebieden: in het denken, in sport, in muziek maken, in een doel realiseren, in relaties, in bouwen en in organiseren. Iedereen heeft een eigen focus, maar de onderliggende principes zijn hetzelfde. 

We ervaren allemaal een grote onstopbare stroom in onszelf, die zich moeiteloos voltrekt alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als kind vinden we dit volkomen normaal, omdat je niet anders weet omdat je nog geen inkijkjes hebt gekregen in de binnenwereld van anderen. We willen gewoon iets creëren en kunnen ons prima voorstellen hoe dat er idealiter eruitziet. En als we aan de slag gaan, merken we vaak dat het realistisch en praktisch uitvoerbaar is en soms helaas te hoog gegrepen.

Deze creatiekracht komt ook met nadelen. Want hoogbegaafden kunnen soms ver vooruitdenken en merken dat ze te ver voor de troepen uitlopen. Vooral als je jong bent kan het ontluisterend zijn om te ervaren. Dat je ideeën niet verwelkomd worden maar raar gevonden worden of niet begrepen of als streberig of “te” worden gezien.

Dat kan een rem gaan vormen. Niet op de gedrevenheid zelf, want dat is als het ware een natuurkracht in jezelf en je weet dat er steeds weer wat nieuws komt. Het zet vooral een rem op het delen van wat je bedenkt. Die schroom ontstaat, omdat niets zo erg is als weggelachen worden of je onbegrepen voelen. Dat kan intense gevoelens van zelftwijfel, interne afwijzing, schaamte en eenzaamheid oproepen en dan liggen verdriet en depressie op de loer. Terwijl je tegelijkertijd ook zeker weet dat je ideeën goed zijn en dat ze kloppen. Dat weten is een stevige kern waaruit die gedrevenheid waarschijnlijk ook voortkomt, maar voelt soms als een arrogante gedachte. 

Ons gesprek gaat verder naar hoe om te gaan met ideeën en intenties waar niet prettig of stimulerend op wordt gereageerd of überhaupt niet, omdat daar (nog) geen voedingsbodem voor is. Is het OK dat maar een miniem percentage van je ideeën tot uitvoering komt? Ga je het dan alleen doen? Zet je door, ga je drammen of zet je je denkkracht in om te overtuigen? Wacht je tot de tijd rijp is? 

Misschien zijn we “high maintenance machientjes”. En welke maintenance hebben we dan nodig?

We komen op een paar punten die van belang voor ons zijn: 

  • Goed voor jezelf zorgen en dus (steeds beter) weten wat je nodig hebt en daar ook naar handelen. Denk aan quality time, prikkeling, tegenspraak, rust, ontspanning; dat verschilt per persoon en per dag.
  • Een goed team om ons heen dat aanvullend is op je kwaliteiten, waar je je veilig genoeg voelt om ideeën naar voren te brengen en dat een valide spiegel kan zijn voor je ideeën. 
  • Af en toe iets heel ingewikkelds doen en voor het hoogst haalbare gaan.
  • Een plek vinden of creëren waar je (je) wild kunt denken en ideeën kunt uiten. Bijvoorbeeld door jezelf regelmatig te omringen met andere hoogbegaafden.
  • Je verbinding met je omgeving onderhouden door te onderzoeken welke aannames je doet over de reacties die je krijgt op wat je bedenkt: Is mijn idee werkelijk zo raar? Ligt het aan mij en ben ik toch niet zo slim als ik dacht? Ligt het aan mij en kan ik het slimmer aanpakken?  Kan ik een vertaalslag maken om een begin van begrip te creëren? Klopt mijn idee weldegelijk, maar komt het te vroeg? Moet ik me dit persoonlijk aantrekken of zegt dit iets over de context waarin ik me begeef? 

Daarna raakten we aan onze hechting aan ideeën en de rol van ons ego bij wat we in onze gedrevenheid creëren. Zijn ideeën van ons? Stomen ideeën door ons heen? Of zijn ze er al en pikken we ze als eerste op? Kun je genoegen nemen met het planten van zaadjes? Of meer praktisch: Wat voel je als een ander jaren later met je idee aan de gang gaat en het wel omarmd wordt?

De metafoor van een boom kwam ons te hulp: Niet omknakken, maar de stroom op gang houden, nieuwe wegen vinden, rust nemen, perspectief veranderen, beter wortelen en terugveren.

Job, Sander, Marian, Dirkjan en Renate

Meta-zelfbewustzijn en hoogbegaafdheid

weerslag van een dialoog met hoogbegaafden

Als je je altijd bewust bent van jezelf, van wat je doet, wat je zegt en wat je voelt. En als dat bewustzijn zich ook uitstrekt over de interactie met anderen of zelfs hoe anderen in jouw nabijheid met elkaar interacteren en je je voortdurend afvraagt vanuit welke overtuigingen of beweegredenen of onbewust patronen mensen dan doen. Als je dat observeert en je zulke onlogische dingen ziet gebeuren dat je aan jezelf gaat twijfelen, terwijl je tegelijkertijd waarneemt dat de anderen het prima naar hun zin hebben. Wellicht worstel je dan met een (zeer) actief meta zelfbewustzijn.

We onderzochten dit fenomeen in een groep hoogbegaafden. Iedereen had er ervaringen mee en deze ervaringen riepen niet zelden sombere gevoelens, boosheid, pijn en/of eenzaamheid op. Gelukkig kwamen er ook ideeën in de groep naar boven over hoe hiermee om te gaan.

In je meta zelfbewustzijn komt vaak de gedachte op: “Ben ik nu de enige die dit ziet?”. Soms probeer je wat gedachten en gevoelens te delen, maar deze vinden regelmatig geen vruchtbare voedingsbodem, omdat je wat stappen vooruit bent op de anderen. Wat jij ziet bevindt zich nog buiten het blikveld van de anderen. Hierdoor kun je je machteloos voelen. 

Deze machteloosheid verhoogt je zelfbewustzijn, waardoor je nog intenser kan gaan observeren.

De kunst is om je meta (zelf)bewustzijn te doen vanuit nieuwsgierigheid, speelsheid en open mindedness. Dit vermogen te verwelkomen, je te verwonderen en minder te oordelen. En het misschien ook wat minder serieus te nemen. Je bent aan het bijdragen om wereldproblemen op te lossen, maar meer als een spel, wat luchtiger.

Niet alleen de inhoud kun je zo benaderen, maar ook hoe het proces zich voltrekt. Je kunt het als een puzzel zien om te onderzoeken hoe jij ‘eigenaarschap’ kunt nemen door een ingang te vinden om er iets mee te doen, iets te veranderen of jezelf een kleine opdracht te geven. Of in ieder geval je vinger op te steken als er een wens ontstaat complexiteit te doorgronden. Daardoor ontwikkel je voor jezelf een handelingsperspectief en schuift de machteloosheid een treetje naar beneden. De situatie krijgt een andere kleur.

Wat ook helpt is om een maatje of bondgenoot te vinden in de omgeving waar je je begeeft. Zodat je bij elkaar stoom kunt afblazen. 

Als wat jij ziet zich nog buiten het blikveld van de anderen bevindt, kan een ‘tolk’ behulpzaam zijn. Iemand die het geduld en de capaciteit heeft om jouw beeld in stappen (in jouw ogen wellicht kleine stapjes) terug te vertalen. 

Nog een andere optie is om er OK mee te zijn dat je erbuiten staat. Of in ieder geval voor een tijdje en dat je je helemaal kunt verliezen in fenomenologisch onderzoek. Je buitenstaanders blik benutten om scherper te zien welke dynamieken en informatie je om je heen waarneemt.

Helemaal mooi is het als iemand in de groep de visie of het geluid van de hoogbegaafde expliciet uitnodigt om het onderzoek te verrijken. Voorwaarde daarbij is natuurlijk wel dat je naar buiten bent getreden met het feit dat je hoogbegaafd bent. Als jezelf als hoogbegaafd betitelen nog een brug te ver is, zou je je “monitor”-talent expliciet kunnen maken. 

De monitor is een teamrol die zich in interactie met anderen uit als de rol van degene die vanuit een helicopterpositie naar een situatie kan kijken. Iemand die nadenkt en doordenkt, die consequenties overziet, die wikt en weegt en weloverwogen analyses kan maken. Iemand die bedachtzaam is en wil begrijpen en vaak over veel feitenkennis beschikt. Iemand die houdt van logica, streeft naar objectiviteit en graag een onafhankelijk oordeel opbouwt zonder te besluiten, uit te sluiten en te geloven. 

Door: Renate, Hildi, Lina, Rosanne, Julia, Ruth, Aimée en Marit

Hoogbegaafde personages in de literatuur

De afgelopen maand las ik de roman Hogere Machten van Joost de Vries. Ik heb er erg van genoten, vooral door de twee hoofdpersonen die zo virtuoos waren in het gesprek, zonder dat het ‘high brow’ werd. De verbeeldingskracht, het absurdisme, het associatief vermogen. Ik twijfel er niet aan dat deze personages hoogbegaafd zijn. Net als Joost de Vries overigens (Podcast BoekenFM). 

Ik bedacht me hoe interessant en leuk het zou zijn om een lijst te maken met literatuur waarin hoogbegaafde personages een (grote) rol spelen. Ter inspiratie, identificatie, herkenning, whatever.

Dus als je meteen aan een boek denkt bij deze vraag, laat het me dan weten. Dan maak ik op mijn website een lijst, zoals er nu al een is voor podcasts.  

Oproep

Mocht je graag literatuur lezen en er ook graag over willen uitwisselen, dan kunnen we een leesclub starten die met enige regelmaat bij elkaar komt  
Laat je het weten als je interesse hebt, want Rosanne en ik hebben daar wel oren naar.

Workshop Oplaadplekken

Opladen, hoe doe je dat?
Wat kenmerkt een fijne oplaadplek? Hoe creëer je zo’n plek?
Of hoe maak je van een bijeenkomst en plek waar mensen kunnen opladen?

Waarom ben je na de ene bijeenkomst gesloopt en loop je na afloop van de andere bijeenkomst over van de energie? Wat onderscheidt een gewone bijeenkomst van een bijeenkomst die je nog lange tijd bij blijft? Een onvergetelijk feest, een heerlijke vriendenavond, een gedenkwaardig gesprek of een waardevolle vergadering. Helemaal in deze tijd waarin veel dingen snel veranderen en we – ook virtueel – van het ene naar het andere rennen, zijn bijzondere bijeenkomsten een belangrijke bron van energie en plezier. Niet alleen in je vrije tijd, maar ook op je werk of op school. Daarover schreef ik het boek: ‘Handreiking Oplaadplekken’.

Tijdens deze workshop creëren we een oplaadplek voor onszelf, deel ik mijn kennis en onderzoeken we wat bijdraagt en wat je zelf kunt doen.

Workshop:
– Verwelkomen in het houten huis in Dunsborg bij Hengelo Gld. 
– Check-in om kennis te maken met elkaar
– Korte toelichting op het fenomeen oplaadplekken
– Aan de hand van een oefening en dialoog ontdekken waar en waarvan we opladen als we in een groep zijn. Waar kom je graag en wat maakt dat je daar graag komt? Wat maakt dat je energie krijgt van een bijeenkomst? Welke waarden spelen daarbij een rol en welke randvoorwaarden?
– Check-out en ontdekken wat we door deze uitwisseling morgen wellicht al kunnen doen.

Data: Vrijdag 8 maart van 10.00-13.00 uur of donderdag 4 april 2024 van 19:00-22:00 uur.
Plek: Zelhemseweg 43 in Hengelo GLD, met elkaar meerijden is te organiseren. 
Deelname kost €25 of aanschaf van het boek Handreiking Oplaadplekken.
Ivm beperkt aantal plaatsen is aanmelden noodzakelijk. 
Dat kan bij Renate: 06-14890474 (bellen of what’s app) of via deze link: https://forms.gle/B3HZjkHRDH1Exhy99

Oplaadplekken avond – 7 november 2023

Oplaadplekken avond – 7 november 2023

Oplaadplekken: Wil je een oplaadplek ervaren of weten wat een fijne oplaadplek kenmerkt? Kom dan dinsdag 7 november 2023 in de avond in Amsterdam naar een ontmoeting. Je bent van harte welkom!

We onderzoeken: Waarom ben je na de ene bijeenkomst gesloopt en loop je na afloop van de andere bijeenkomst over van de energie? Wat onderscheidt een gewone bijeenkomst van een bijeenkomst die je nog lange tijd bij blijft? Een onvergetelijk feest, een heerlijke vriendenavond, een gedenkwaardig gesprek of een waardevolle vergadering. Helemaal in deze tijd waarin veel dingen snel veranderen en we – ook virtueel – van het ene naar het andere rennen, zijn bijzondere bijeenkomsten een belangrijke bron van energie en plezier. Niet alleen in je vrije tijd, maar ook op je werk of op school.

Tijdens deze avond creëren we een oplaadplek voor onszelf, krijg je inzicht in het fenomeen oplaadplekken en onderzoeken we wat bijdraagt aan een sfeer waarin je kunt opladen.

Praktisch

  • Op dinsdagavond 7 november 2023 om 19.00 uur tot 22.00 uur.
  • 5-7 deelnemers.
  • Adres: IJburglaan 1556 te Amsterdam.
  • Kosten: 25 EUR of aanschaf van het boek Handreiking Oplaadplekken.
  • Aanmelden kan van deze link

Niet algoritmische kennis

Niet algoritmische kennis

Ik ben dol op kennis vergaren. Maar algoritmes dringen zich hoe langer hoe meer op bij het vinden van interessante bronnen. En ik houd niet van algoritmes omdat die mijn aandacht convergeren, terwijl ik dol ben op divergeren.

Dat is de reden waarom ik van boeken lezen houd, ik de krant van voor tot achter doorneem en graag naar podcasts luister. Dan is de kans dat ik iets heel nieuws ontdek namelijk het grootst.

Hierbij de lijst van podcast die ik beluister.

  • Boekbesprekingen:
    • Boeken FM – Diepgaande boekbesprekingen met vrolijke noot.
    • Fixdit – Om vrouwelijke auteurs in de schijnwerpers te zetten.
  • Allerlei onderwerpen:
    • DAMN, HONEY – De podcast over shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen.
    • Nieuwsweekend – Wekelijkse podcast (van radioprogramma) met grote variatie aan onderwerpen en boekbesprekingen.
    • De Ongelooflijke podcast – Allerlei thema’s vanuit christelijk perspectief.
    • Culturele Bagage – Bespreking van media fenomenen.
    • Stuurloos – Over het functioneren van de overheid.
    • Onbehaarde Apen – Wetenschappelijke onderwerpen uitgediept.
    • De Publieke Tribune – Coen Verbraak spreekt met groepje mensen over actueel onderwerp.
  • Actualiteit:
    • De Kamer van Klok – Wekelijkse bespreking van de Nederlandse politiek met journalisten van de Volkskrant.
    • De Groene Amsterdammer Podcast – Wekelijkse bespreking van een long-read en maandelijks Buitenlandse zaken.
    • Betrouwbare Bronnen – Jaap Jansen en vaak ook PG bespreken politieke en politiek historische onderwerpen.
    • De Rudi & Freddie Show – Gesprekken over economie en politiek (geen recente aflevering).
    • De Volkskrant Elke Dag – Kort item iedere dag over actualiteit met wat achtergronden.
    • Ecosofie – Hoe breng je economie, ecologie en filosofie in balans, gesprekken met experts.
  • Geschiedenis:
    • OVT – Wekelijkse historische podcast (van radioprogramma) inclusief boekbesprekingen.
    • Gestern ist jetzt – Duitse podcast over twee vrouwen die hun eigen geschiedenis onderzoeken.
    • The Rest is History – Heel breed over allerlei historische onderwerpen.
    • Dan Carlin’s Hardcore History – Urenlang de diepte in, sommige podcasts duren zomaar 5 uur (ook Addendum, die zijn wat korter).
    • In Our Time – BBC podcast over historische onderwerpen.
    • Wilde eeuwen – Korte podcastserie over het belang van de Middeleeuwen.
  • Psychologie:
    • We can do hard things with Glennon Doyle – Vrolijk snel denkend trio dat uitzoekt hoe je een goed leven kan leiden. Vaak met interessante gasten.
    • Where should we begin – Therapiesessies met Esther Perel (ook grappig is de pastiche podcast Say More with Dr? Sheila).
    • De Liefde van Nu – Hoe is het om lief te hebben in deze tijd. Corine Koole interviewt mensen over hun vriendschappen en liefdes.
  • Interviews:
    • Goede Gesprekken – Lex Bohlmeijer interviewt inspirerende personen met een bjizonder verhaal (De Correspondent).
    • Met Groenteman in de kast – Interviews met mensen die hem zijn opgevallen of hebben verwonderd.
    • Het Marathoninterview – Interviews van drie uur. Oude episodes zijn ook de moeite waard.
  • Prettig gepraat:
    • Echt gebeurd – Verhalenvertellers aan het woord.
    • Teun en Gijs vertellen alles – Grachtengordelachtig geleuter, intellectuele pogingen met geroddel.
    • Man met de microfoon – Korte podcasts over het leven (nu in 2023 in Sheffield).
    • Zoet/Zuur – Twee Amsterdamse vrouwen over wat hen zoal bezighoudt.
    • Maarten van Rossem Podcast – Als je van zijn bespiegelingen houdt.

En nog twee praktische tips: Ik speel de podcasts af op 1,5x de snelheid, om mijn veelvraat-brein alert te houden. Vaak doe ik ook een ordeningsactiviteit erbij (Pixel Art, iets huishoudelijks of autorijden), omdat ik me dan beter kan concentreren op de podcast.